Film „Józef”

Projekt w trakcie realizacji.

Gorąco zapraszamy do wsparcia produkcji filmu o św. Józefie Kaliskim!

Słowo o filmie „Józef”

Film „Józef” (to na razie tytuł roboczy i może ulec zmianie) – kolejny pełnometrażowy, kinowy, fabularny film tworzony przez Rafael Film, którego współproducentem jest Narodowe Sanktuarium św. Józefa w Kaliszu. Do projektu zaangażowani zostaną znani, znakomici aktorzy i twórcy. Obecnie trwają prace nad scenariuszem. Jego autorką jest Aleksandra Polewska, katolicka pisarka, która ma w dorobku kilkadziesiąt publikacji, mieszka niedaleko Kalisza i doskonale zna sanktuarium oraz jego historię.

Fabuła rozgrywać się będzie współcześnie w Kaliszu. Główny bohater- Robert – to trzydziestokilkuletni mężczyzna, mąż i ojciec, który zmaga się z kryzysem małżeńskim. Gdy rodzinę opuszcza żona, świat wali mu się na głowę. Czy w kulminacyjnym momencie, gdy będzie musiał podjąć decyzję, która zaważy na losach całej rodziny, będzie w stanie zachować się jak… św. Józef?

To historia współczesnych bohaterów, w której losy wkracza postać św. Józefa, patrona ojców i mężczyzn. I właśnie ojcostwo i męstwo będą ważną częścią fabuły. Scenerią dla tych wydarzeń stanie się kaliskie Narodowe Sanktuarium św. Józefa (najstarsze sanktuarium św. Józefa na świecie), do którego między innymi od czasów wojny co roku pielgrzymowali księża więźniowe obozu w Dachau, cudownie uratowani – jak wierzyli – przez św. Józefa. I tej opowieści też nie zabraknie w filmie. Kaliskie sanktuarium jest od wieków miejscem wielu niezwykłych, cudownych historii. I choć szkielet opowieści stanowi współczesna historia, to te inne, z przeszłości, też będą jej towarzyszyły.

W intencji Darczyńców odprawiona zostanie Msza Święta w Narodowym Sanktuarium św. Józefa w Kaliszu.

Co możesz teraz zrobić?

Cieszymy się, że tutaj jesteś. Jeśli możesz - pomóż, aby powstał ten film.

Dane do przelewu: STOWARZYSZENIE RAFAEL, ul. Rękawka 51, 30-535 Kraków

Bank Pekao SA

Numer konta: 86 1240 4719 1111 0010 6109 7224

Tytuł wpłaty: Darowizna  JÓZEF+ TWÓJ MAIL i TELEFON.

Dla wpłat zagranicznych: IBAN: PL 86 1240 4719 1111 0010 6109 7224.

SWIFT/ BIC code: PKOPPLPW

Możemy wybudować wiele kościołów. Ale jeśli nie będziemy mieli własnych mediów, te kościoły będą puste.

Maksymilian Maria Kolbe

WSPIERAM PROJEKT – Film „Józef”