Film o ks. F. Blachnickim

Projekt w trakcie realizacji.

Do 25 listopada 2021 roku do godz. 24:00 trwa konkurs na treatment filmu o ks. Franciszku Blachnickim! Gorąco zapraszamy do wzięcia w nim udziału!

ks. Franciszek Blachnicki… Śmiało można powiedzieć, że było niewielu takich, jak on, którzy w tak prosty, ale niezwykle skuteczny sposób porywali rzesze młodych ludzi.

Dziś dzieło jego życia, czyli ruch odnowy kościoła „Światło-Życie” obecny jest aż w 30 krajach. Jednak, czy od początku było wiadomo, że będzie to człowiek, który odmieni oblicze Kościoła? Przecież był to ksiądz odsunięty przez własnego biskupa i przerzucany karnie z parafii do parafii. Jego droga wiodła od harcerstwa (fundament metodyczny późniejszej Oazy), poprzez wojsko, konspirację, więzienia, karę śmierci, nawrócenie, hitlerowskie obozy koncentracyjne, kapłaństwo, bunt i walkę z „czerwoną przemocą” czy “rewolucję” w zastanym kościelnym porządku.

Myśl o tym, aby tę niezwykłą postać uwiecznić na filmowych kadrach chodziła nam (i nie tylko nam) po głowach już od dawna. Teraz w końcu jest to możliwe, ale do spełnienia tego marzenia brakuje nam być może właśnie Ciebie!

Pomóż nam ożywić pamięć o ks. Franciszku! Jak to zrobić?

Weź udział w konkursie na treatment i dwie sceny dialogowe filmu fabularnego o Słudze Bożym ks. Franciszku Blachnickim!

Masz niepowtarzalną okazję przedstawić historię człowieka, który miał wpływ na upadek komunizmu i zainspirował do czynienia dobra tysiące osób!

Spośród nadesłanych prac Jury wyłoni trzech laureatów, którzy otrzymają nagrody w wysokości: I miejsce – 6.000 zł, II miejsce – 5.000 zł, III miejsce – 4.000 zł.

Ponadto, laureat konkursu podpisze odrębną umowę na napisanie scenariusza filmu. Wartość umowy wyniesie 100.000 zł dla scenarzysty z doświadczeniem filmowym i 80.000 zł dla scenarzysty – debiutanta.

Termin składania wniosków upływa 25 listopada 2021 roku (czwartek) o godz. 24:00.

Idea konkursu, filmowe zaproszenie, regulamin konkursu, skład i regulamin pracy jury, a także polecane materiały źródłowe są dostępne w linkach poniżej:

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O KONKURSIE:

OGŁOSZENIE O KONKURSIE

REGULAMIN KONKURSU

SKŁAD JURY

REGULAMIN PRACY JURY

ŹRÓDŁA INSPIRACJI

STRONA KONKURSOWA

Co możesz teraz zrobić?

Możemy wybudować wiele kościołów. Ale jeśli nie będziemy mieli własnych mediów, te kościoły będą puste.

Maksymilian Maria Kolbe